Žlčník je dutý orgán hruškovitého tvaru, ktorý trochu pripomína vak, a nachádza sa pod pravým pečeňovým lalokom. Dlhý je od 8 do 12 centimetrov a jeho šírka je asi 4 až 5 centimetrov. Hlavnou funkciou tohto orgánu je zhromažďovanie a zahusťovanie žlče, ktorú potom v procese trávenia uvoľňuje. Na uvoľňovaní žlče sa podieľa hormón cholecystokinín. Úlohou žlče je pomáhať hlavne pri trávení tukov ich emulgáciou. Žlč obsahuje žlčové kyseliny, cholesterol, bielkoviny, minerálne soli a pigmenty. Jej farba je žltohnedá kvôli farbivu bilirubín – to vzniká pri rozpade červených krviniek. Jednoducho povedané : pečeň produkuje žlč, ktorá prechádza do žlčníka a hromadí sa v ňom. Žlč pomáha štiepiť tuky. Keď je to v procese trávenia potrebné, žlčník vypustí potrebné množstvo žlče do tenkého čreva.
Ak je človek zvyknutý jesť veľmi mastné jedlá, nadmerne zaťažuje žlčník, ktorý sa časom vyčerpá, čo môže postupne prerásť až k problémom. Typickým ochorením žlčníka sú žlčníkové kamene.
Ich vznik okrem tučných jedál môže spôsobiť viacero faktorov, ako napríklad genetika, obezita, cukrovka, či rýchla strata hmotnosti. Najčastejšie sa vyskytujú cholesterolové žlčníkové kamene. Najrizikovejším faktorom ich vzniku je obezita, ktorú väčšinou sprevádza zvýšenie hladiny cholesterolu a môže spôsobovať neschopnosť dostatočného vypustenia žlče žlčníkom.