Žlčník a žlčníková diéta

Žlčník je dutý orgán hruškovitého tvaru, ktorý trochu pripomína vak, a nachádza sa pod pravým pečeňovým lalokom. Dlhý je od 8 do 12 centimetrov a jeho šírka je asi 4 až 5 centimetrov. Hlavnou funkciou tohto orgánu je zhromažďovanie a zahusťovanie žlče, ktorú potom v procese trávenia uvoľňuje. Na uvoľňovaní žlče sa podieľa hormón cholecystokinín. Úlohou žlče je pomáhať hlavne pri trávení tukov ich emulgáciou. Žlč obsahuje žlčové kyseliny, cholesterol, bielkoviny, minerálne soli a pigmenty. Jej farba je žltohnedá kvôli farbivu bilirubín – to vzniká pri rozpade červených krviniek. Jednoducho povedané : pečeň produkuje žlč, ktorá prechádza do žlčníka a hromadí sa v ňom. Žlč pomáha štiepiť tuky. Keď je to v procese trávenia potrebné, žlčník vypustí potrebné množstvo žlče do tenkého čreva.

Ak je človek zvyknutý jesť veľmi mastné jedlá, nadmerne zaťažuje žlčník, ktorý sa časom vyčerpá, čo môže postupne prerásť až k problémom. Typickým ochorením žlčníka sú žlčníkové kamene.

Ich vznik okrem tučných jedál môže spôsobiť viacero faktorov, ako napríklad genetika, obezita, cukrovka, či rýchla strata hmotnosti. Najčastejšie sa vyskytujú cholesterolové žlčníkové kamene. Najrizikovejším faktorom ich vzniku je obezita, ktorú väčšinou sprevádza zvýšenie hladiny cholesterolu a môže spôsobovať neschopnosť dostatočného vypustenia žlče žlčníkom.

Žlčníková diéta

Vzniku ťažkostí so žlčníkom a žlčníkovým záchvatom sa dá vyhnúť vhodnou stravou. Žlčníková diéta je vhodná nielen v stavoch po operácii žlčníka, ale aj vtedy, ak vás žlčník už potrápil a chcete sa ďalším problémom vyhnúť. Veľmi dôležité je dodržiavanie pitného režimu, vďaka čomu nedôjde k zahusťovaniu žlče. Okrem toho je potrebné udržiavať si zdravú hmotnosť a pravidelne raňajkovať, pretože vďaka raňajkovaniu sa žlč nahromadená počas noci vyplaví. Žlčníková diéta je po operácii žlčníka v podstate nevyhnutným krokom, no vhodná je aj pre ľudí trpiacich chronickými problémami nielen so žlčníkom, ale aj s pankreasom.

Spôsob prípravy potravín

,,Žlčnikári“ by si mali osvojiť istý štýl úpravy stravy. Najvhodnejšia je príprava jedál varením, dusením a prípravou v pare. Uprednostňujeme kuchynský riad, na ktorom je možné variť bez tuku, pečieme v alobale alebo v teplovzdušnej rúre. Celkovo sa treba pri varení vyhýbať používaniu veľkého množstva tukov. Pokrmy zahusťujeme ,,diétnou zápražkou“ (múka sa opraží nasucho a pridá sa do nej tuk), múkou rozmiešanou vo vode, mixovanou zeleninou, strúhaným zemiakom, alebo zemiakovým škrobom. Pre získanie lepšej farby šťavy obalíme mäso do hladkej múky a opečieme ho na rozpálenej panvičke alebo hrnci (vhodný riad je napríklad riad s teflónovou vrstvou) bez tuku. Zalejeme netučným vývarom alebo vodou a ďalej tepelne upravíme. tuk pridávame až do hotového pokrmu. Cesnak, cibuľa a niektoré koreniny (korenie, nové korenie, bobkový list) je možné v šťave vydusiť a potom z pokrmu odstrániť.

Smaženie, opekanie a fritovanie je nevhodné. Čo sa týka frekvencie stravovania, ideálne je jesť 5 – 6-krát denne v malých dávkach. Tepelne pripravované jedlo by nemalo byť horúce, ani studené.

Vhodné potraviny

Tuky

Maslo, rastlinné margaríny, oleje (repkový, olivový, slnečnicový).

Mäsá

Vyberáme chudé (bravčové, hovädzie, teľacie, kura, morka, králik, rybie filé, Pangasius, kapor, pstruh).

Údeniny

Len chudá šunka (kuracia, bravčová, detská) a debrecínska pečienka, pre zmenu v malom množstve šunkovú salámu, hydinovú salámu, bravčové a kuracie jemné párky.

Vajcia

Vajcia celé či žĺtok sa povoľuje v množstve ½ ks za deň ako súčasť pokrmov, bielky sú povolené bez obmedzenia.

Mlieko a mliečne pokrmy

Netučné alebo polotučné mlieko sladké aj kyslé – obsah tuku do 1,5% (ak sa znáša). Jogurt, jogurtové nápoje so zníženým množstvom tuku, netučný a polotučný tvaroh prírodný či ochutený povoleným ovocím alebo zeleninou, syry čerstvé, tvrdé, tavené do 30% tuku v sušine bez pikantnej príchute.

Obilniny

Pšeničná krupica, detská krupica, pšeničná múka biela aj celozrnná, ryža, ryžová múka, vločky, kukuričná múka i krupica.

Pečivo

Vodové netučné pečivo z bielej i celozrnné múky, starší biely chlieb, toastový chlieb, staršie netučné pečivo – napríklad vianočka, mazanec, detské piškóty, netučné keksy bez príchute.

Polievky

Vývary zo zeleniny, obilninové, slabé mäsové. Vhodné závarky sú cestoviny, ryža, kvapkanie, strúhanie, hmlovina, zvitok, osušená žemľa.

Zelenina

Vhodná je čerstvá, mrazená alebo sterilizovaná nenadúvavá do mäkka upravená. Vhodné druhy: mrkva, zeler, petržlen, mladý kaleráb, karfiol a brokolica v menšom množstve, hlávkový a ľadový šalát, čínska kapusta, čakanka. Paradajky (lúpané a bez zrniečok), paradajkový pretlak, jemný kečup. Cibuľa, cesnak a huby na vyvarenie.

Ovocie

Používame mechanicky alebo tepelne upravené, vyzreté, prípadne olúpané (Kompóty, želé, pyré, šťavy, mušty, ovocné kaše). Vhodné ovocie sú banány, jablká, marhule, broskyne. Jahody, slivky, ananás, čerešne podľa tolerancie. Citrusové ovocie radšej podávame ako šťavu. Najlepšie sa znášajú mandarínky a sladké pomaranče.

Príkrmy

Všetky druhy mimo kysnutých knedlíkov. Podávame zemiaky v rôznej úprave bez tuku, ryžu, cestoviny, viedenské knedle, knedle s kypriacim práškom, halušky, zemiakové knedle či šišky.

Múčniky

Pudingy, kaše, tvarohové a vanilkové krémy, žemľovka, piškótové cestá.

Korenie

Zelené vňate, vývar z rasce, húb, červená paprika sladká, chren, bobkový list.

Nápoje

Voda, voda so šťavou, ovocné šťavy, mušty a džúsy riedené, bylinné čaje, ovocné čaje, čierny aj zelený čaj, minerálne vody, nealkoholické pivo.

Nevhodné potraviny

Obilniny a pečivo

Krúpy ako samostatný pokrm. Čerstvé, ešte teplé pečivo všetkého druhu. Pečivo z lístkového, lineckého, treného cesta. Tučné kysnuté cesto. Celozrnný chlieb.

Mliečne produkty

Tučné mlieko, smotana, šľahačka, zrejúce syry, pikantné syry, syry plesňové. Smotanové jogurty, jogurty s müsli, tučné syry, smotanové krémy.

Mäsá

Tučné, konzervy, mäsá údené, divina, rybie konzervy (povolené len vo vlastnej šťave), tlačenka, kaviár, dary mora (krab, ustrice, langusty, chobotnice).

Ovocie

S kôstkami (maliny, černice, ríbezle, egreše), hrušky, ďatle, figy, orechy, mak, kokos.

Nápoje

Destiláty, víno, pivo, káva s kofeínom a usadeninou (,,turek“), nápoje sýtené CO2, expreso, piccolo, teplé nápoje z automatov na lačno.

Zelenina

Kel, hrach, šošovica, fazuľa, cesnak, cibuľa, pór, reďkovky, zelenina naložená v octe, oleji. Kapusta, papriky, huby.

Pochutiny, omáčky

Masox, bujóny, horčica, ostrý kečup, worchester, maggi, majonézy, tatárska omáčka, sójová omáčka, ostré korenie, instantné polievky a pokrmy.

Zdroj

Žlčníková diéta: vhodné a nevhodné potraviny | Výživa | Články | FIT štýl (fitastyl.sk)

Žlčníková diéta – princíp, výhody a 4 recepty | Výživovo.sk (vyzivovo.sk)

Žlčníková diéta – recepty, jedálny lístok po operácii+ zásady (Rok 2021) (tabletky-na-chudnutie.sk)

Žlčníková diéta – vhodné a nevhodné potraviny, jedálniček, recepty – Imunita Online