DNA

Dna je veľmi nepríjemné ochorenie – artritída /zápalové ochorenie kĺbov/

Známe je aj pod názvom podagra alebo pakostnica. Spôsobuje bolesť kĺbov, opuchy, začervenanie …. Väčšinou toto ochorenie postihuje mužov vo veku 40-50 rokov, ani dámy však nie sú výnimkou … spôsobuje ho ukladanie kyseliny močovej v kĺboch a tkanivách. Ľudia, ktorým dna robí ukrutné bolesti a znepríjemňuje život, nemajú dostatok enzýmov, ktoré dokážu kyselinu močovú rozpúšťať. Kyselina je konečným produktom metabolizmu purínov. Sú to látky, ktoré sa vo väčšom nachádzajú v niektorých potravinách /strukovinách, ančovičkách, plodoch mora …./ tiež môže byť spôsobované konzumáciou alkoholu …

Endogénne puríny

Vznikajú pri odbúravaní vlastných telových buniek v procese rastu, obnovy a starnutia človeka

Exogénne puríny

Vznikajú pri odbúravaní nukleových kyselín z potravy

Kyselina močová

v našom tele sa nachádza aj za normálnych okolností, stáva sa nebezpečnou vtedy, ak sa jej hladina zvýši. Vzniká metabilizmom nukleových kyselín. Ako vedľajší produkt mimo nej vznikajú puríny.

white-plate-with-salad-floating-air-ingredients-olives-lettuce-onion-tomato-mozzarella-cheese-parsley-basil-olive-oil (1)

Najčastejšie postihuje dna jediný kĺb – pomerne často palec na nohe. Prejavuje sa to jeho začervenaním a bolesťou. Vyskytuje sa ale aj na členkoch, kolenách, zápästí, ostatných prstoch.

Príčina nie je doposiaľ presne definovaná – svoju rolu však zohráva dedičná predispozícia, nadmerná konzumácia jedla a alkoholu – v minulosti bolo toto ochorenie nazývané „chorobou bohatých“ alebo „choroba z jedla“. Spôsobuje ho aj stres, niekedy je prejavom pooperačného stavu a aj zlej životosprávy.

Záchvaty bolestí sú sprevádzané opuchom kĺbu, jeho začervenaním a horúčkou. Môže sa objaviť po nadmernej fyzickej aktivite, po konzumácií väčšieho množstva mäsa a alkoholu. Skrátka záchvat ako reakcia na zvýšenie zakyslenie organizmu.

V pokročilom štádiu sa vytvárajú tkz. tofy – zlúčeniny alebo kryštalické usadeniny kyseliny močovej. Tie sa prejavujú veľkými „buľami“ na kĺboch, ale aj tvorbou ľadvinových kameňov!

O predpoklade dny vás môžu presvedčiť aj krvné testy, kedy sú hladiny kyseliny močovej vysoké a prejavy v podobe bolestivých kĺbov môžu odznieť neskôr. Zväčša sa vtedy predpisujú liečivá schopné kyseliny rozpúšťať a tak sa zabráni tvorbe kryštálikov. Či je to však riešenie?

Ako sa stravovať pri dne? Ktoré sú vhodné a ktoré nevhodné potraviny?

1. vyhýbať sa potravinám so zvýšeným obsahom purínov /pozri tabuľku/ – zelené sa odporúča najviac…

2. zvýšiť príjem tekutín – ideálna je čistá alebo kojenecká voda

3. znížiť príjem kyselinotvorných potravín

4. udržiavať acidobázickú rovnováhu pitím zelených potravín – napr. mladým jačmeňom

5. vyhýbať sa nápojom so zvýšeným obsahom kofeínu /vrátane čajov, ktoré kofeín obsahujú, tiež doplnkov výživy/

6. vyhýbať sa drastickým diétam – veľmi dôležité je zavádzať zmeny pod kontrolou a po poradenstve, pretože náhla zmena stravy môže v počiatkoch spôsobiť zvýšené hladiny kyseliny močovej

7. nekonzumovať acylpyrin – zvyšuje tvorbu kyseliny močovej /často po ňom siahajú športovci v snahe utĺmiť „svalovku“

8. záchvaty dny môže spôsobiť aj nedostatok niektorých živín – napr. deficit vit. B5 a E

9. pri záchvate zvýšiť konzumáciu čerstvých čerešní a jahôd alebo piť šťavy z nich, zvýšiť konzumáciu lecitínu a omega3

10. pravidelne detoxikovať organizmus /napr. CO2 kúpeľom…./, konkrétne nastaveným jedálničkom

11. varením sa obsah purínov strave znižuje, preto je vhodnejšie tepelne upravená strava – strukoviny je nutné variť špeciálne a poriadne, tiež nie je vhodná pečená a vyprážaná strava

12. vhodné sú šťavy s diuretickým, čiže močopudným účinkom … napr. zeler, melón…

Konzumovať môžete

Hnedá ryža, kukurica, varená kapusta alebo kel, zeler, mrkva, pečené sladké zemiaky, cibuľa, ďatle, čerstvá dužina z kokosu, avokáda, med, hrozienka, kyslomliečne výrobky, (jogurt, tvarohový farmársky syr, kyslá smotana), čerstvé gaštany / mandle (nie varené), banány, hrušky, jahody, čerešne, pomaranče, kivi, grepy, sójová omáčka, (pridaná k ochuteniu ryže) čerstvé nesladené ovocné džúsy (chladené alebo mrazené – nie z brusníc) a pečené zemiaky (nie biele zemiaky).

Na pečené zemiaky je vhodné používať kyslú smotanu. Zaraďujte niektoré z týchto jedál do svojho každodenného jedálnička. Keď máte záchvat dny potom by ste mali pravidelne využívať vyššie uvedené potraviny. Hnedá ryža, čerstvé mandle a kukurica poskytujú všetky bielkoviny a aminokyseliny, ktoré sú tiež v mäse, ale bez purínov.

  • ovocné šťavy, ovocné čaje, minerálky s nízkym obsahom minerálov
  • rastlinné tuky a oleje
  • mlieko a mliečne výrobky (nízkotučné syry, jogurty, tvaroh)
  • zelenina a ovocie (vhodné sú najmä čerešne, jahody, čučoriedky a iné „bobule“, ananás, banány, mandarínky, pomaranče, listová zelenina, paradajky)
  • biele i tmavé pečivo
  • zemiaky, cestoviny, cereálie, múčne jedlá
  • korenie: petržlenová vňať, kôpor, pažítka, rasca, majoránka
  • Vypitie dvoch až troch litrov tekutín by malo byť samozrejmosťou. Príjem tekutín totiž podporuje vylučovanie kyseliny močovej. Alkalické minerálky majú prednosť, pretože napomáhajú alkalizácii moču, a tým k udržaniu inak zle rozpustnej kyseliny močovej v roztoku, takže sa predíde tvorbe močových konkrementov (kameňov).

Nezabúdajte na pravidelnú pohybovú aktivitu.

Konzumovať by ste nemali

Pokrmy a potraviny nevhodné, s vysokým obsahom purínov (prípadne oxalátov) sú – vnútornosti: týmus, pečeň, obličky, mozoček, pľúca, slezina, kostná dreň, krv, pečeňové paštéty, jaternice, jaternicové polievky, mäsové koncentráty, zverina a výrobky z nej,

  • Koreniace zmesi a koncentráty: Maggi, sójová omáčka, mäsové kocky.
  • Mäso a mäsové výrobky: nakladané mäso, údeniny, mäso mladých zvierat (teľacie, jahňacie, kuracie)
  • Ryby a rybie výrobky: sardelová pasta, očká, olejovky, šproty, rybie konzervy, nakladané ryby,
  • Ostatné: obilniny a celozrnné výrobky, strukoviny, droždie, čokoláda, kakaový prášok špenát, rebarbora, červená repa, figy.• silné kakao, silný čaj
  • živočíšne tuky, živočíšne bielkoviny
  • morské ryby, rybie konzervy, mušle
  • mäso, údeniny, vnútornosti, mäsové vývary, divina
  • plesňové a tučné syry, údené syry
  • špenát, kapusta, chren, cesnak
  • hrach, šošovica
  • čokoláda, marcipán
  • ostré korenie, horčica, sójová omáčka
  • alkohol (viacstupňové pivá, ťažké vína, destiláty)

Potraviny vhodné len v obmedzenom množstve

  • káva, slabý čierny čaj, minerálky s vyšším obsahom minerálov
  • maslo, vajíčka
  • chudé hovädzie mäso, hydina, varená šunka, tofu
  • sladkovodné ryby, tuniak, losos
  • karfiol, huby, fazuľa, ryža