Diéta pri pankreatitíde

Funkcia pankreasu v ľudskom tele

Podžalúdková žľaza (pankreas) je uložená pod žalúdkom. Je to vlastne kombinovaná žľaza. Vytvára pankreatickú šťavu a svojím vývodom ju vylučuje do tenkého čreva, kde sa zúčastňuje na trávení. Denne vylúči 1 – 3 litre pankreatickej šťavy, ktorá sa v tenkom čreve zmieša s črevnou šťavou. Spolu pôsobia pri trávení živín, teda pri ich štiepení na jednoduchšie súčasti. Vylučovanie pankreatickej šťavy usmerňujú nervové vplyvy i chemické podnety. Množstvo i jej presnejšie zloženie sa mení podľa prijímanej potravy. Pankreatická šťava pomáha tráviť tuky, cukry i bielkoviny. Pri dlhšie trvajúcom poškodení pankreasu sa zhoršuje najmä trávenie tukov.

V pankrease sa nachádzajú aj tzv. Langerhansove ostrovčeky. Produkujú hormóny dôležité pre udržiavanie správneho množstva cukru v tele, predovšetkým inzulín. Pri poruchách pankreasu sa poškodzuje tvorba a vylučovanie pankreatickej šťavy, čo má za následok poruchy trávenia, a to v závislosti od stupňa a charakteru poškodenia. Druhá funkcia podžalúdkovej žľazy, tvorba hormónov, býva poškodená až neskôr a jej porucha je obrazom stupňa poškodenia pankreasu.

Príčiny zápalu podžalúdkovej žľazy

  • zmeny v žlčových cestách (napr. žlčníkový kameň),
  • následne zvýšenie tlaku vo vývodných pankreatických cestách (tkanivo pankreasu sa poškodí pôsobením vlastných tráviacich enzýmov),
  • vyvolávajúcim momentom prudkého zápalu podžalúdkovej žľazy je často bohatá strava, najmä mastná, mnohokrát v kombinácií s väčším množstvom alkoholu,
  • ochorenie môže vzácne vyvolať aj vred na dvanástniku, niektoré infekčné ochorenia, úraz atď.

Liečba zápalu pankreasu

V akútnom štádiu zápalu

Hospitalizácia v nemocnici, tíšenie bolesti, zvládnutie šoku, zavedenie nasogastrickej sondy (na utlmenie aktivity pankreasu), prísna hladovka, infúzna liečba.

V období chronického zápalu

Celoživotné dodržiavanie prísnej diéty a správnej životosprávy.

Pokyny pre diétny postup a životosprávu pri pankreatitíde

V súvislosti s Vašim ochorením je potrebné , aby ste mali potrebné vedomosti o rizikových faktoroch ochorenia, o úprave stravovania a životosprávy a aby ste tieto teoretické vedomosti aj prakticky v bežnom živote dodržiavali. Iba tak predídete vážnym komplikáciám pankreatitídy.

Pri pankreatitíde nie je vhodné konzumovať

Mastné mäsa

Baranina, bravčovina, zverina, hus, kačica, zabíjačkové špeciality, konzervované mäsá a ryby, údeniny a vnútornosti, masť, prepaľované tuky, slanina, oškvarky.

Mliečne výrobky

Plnotučné mlieko, šľahačka, sladká a kyslá smotana, zmrzlina a mrazené nanukové torty, plesňové syry, Niva, bryndza, pikantné syry, syry s vysokým obsahom tuku, olomoucké syrčeky, majonéza, tatárska omáčka,

Múčne výrobky

Čerstvé pečivo a chlieb, kysnuté múčniky,

Sladkosti

Čokoláda, cukrárenské výrobky,

Zelenina

Kyslá a hlávková kapusta, kel, cesnak, cibuľa, reďkovka, pór, strukoviny, zelená paprika, nakladaná zelenina, uhorky,

Ovocie

Maliny, jahody, čučoriedky, brusnice, egreše, ríbezle, hrušky, hrozno, orechy.

Ďalšie

Mak, červená mletá paprika, čierne korenie, chren, horčica, kapary, polievkové korenie, ocot, sójová omáčka, worchester, pikantné prísady do jedál, silný čaj, zrnková káva, alkoholické nápoje všetkého druhu.

Vhodné potraviny a princíp ich prípravy

Mäsá

Nemastné, šťavu zahusťovať nasucho opraženou múkou, tuk neprepaľovať, ale pridávať ho do hotového pokrmu. Mäso pripravovať varením a dusením. Vhodné je mäso hovädzie, chudé bravčové (stehno), teľacie, kura, domáci králik, šunka, hydinová šunka, diétna saláma, rybie filé, diétne párky,

Prílohy

Ryža, zemiaky, cestoviny, jemné halušky a jemná suchárová knedľa,

Polievky

Zeleninové, zemiakové, obilninové, vývary z nemastného mäsa a kostí. Polievky zahusťovať nasucho opraženou múkou a tuk pridávať do hotovej polievky. Ako závarku použiť cestovinu, ryžu, krupicu.

Tuky

Maslo, rastlinné tuky a oleje,

Vajcia

Samostatne nepodávať, len na prípravu pokrmov. Bielka nie je potrebné obmedzovať.

Múka a múčne výrobky

Hladká, hrubá, krupica, cestoviny piškóty, keksy (suché), staršie pečivo, chlieb, sucháre, staršia vianočka,

Múčniky

Múčniky s väčším obsahom vajec a tuku obmedzovať. Piškótové cesto podávať plnené tvarohom, džemom, ovocnými penami. Vhodné sú kaše a kysele.

Mlieko a mliečne výrobky

Sladké a kyslé mlieko, tvaroh, jogurt, eidam, ovčí syr, topený syr s nízkym obsahom tuku,

Ovocie

Jablká, banány, citróny, pomaranče. Ringloty, višne, čerešne, marhule, broskyne sú vhodné iba v kompótovej forme. Ovocie konzumovať bez šupiek a zrniečok,

Zelenina

Hlávkový šalát, špenát, mrkva, petržlen, zeler, mladý kaleráb, tekvica, cvikla,

Nápoje

Bylinkové čaje, ruský čaj, biela káva, slabé kakao, stolové minerálne vody, ovocné šťavy a sirupy,

Koreniny

Petržlenová a zelerová vňať, pažítka, kôpor, rasca, majorán, bobkový list, škorica, klinček, muškátový orech, citrónová šťava a kôra.

Ďalšie dôležité opatrenia

Pre pankreatitídu je zvlášť škodlivé požívanie alkoholu. Alkohol sa prísne zakazuje, a to v každej forme, najmä koncentrovanej. Môže byť príčinou zdĺhavého poškodenia pankreasu a opätovného vzplanutia ochorenia v pokojnom období,

Rovnako nikotín je pre svoje nežiaduce účinky pre pacienta s pankreatitídou nevhodný,

Stres má tiež na spomínané ochorenie negatívny vplyv.

Zdroj

Podžalúdková žľaza: Kde bolí pankreas a prečo je nevyhnutný? – (slovenskypacient.sk)

Bolesť pankreasu – Príčiny, príznaky, prejavy a liečba | NaseZdravie.sk

Pankreas: funkcie, príznaky, rizikové faktory, zápal pankreasu a liečba (detoxikacia-organizmu.com)