Diabetes

Diabetes mellitus – zásady liečebnej výživy

  1. Rešpektujeme zásady správnej výživy s cieľom predchádzať vzniku aterosklerózy, tj. vyvážené dodávanie energetických zdrojov: sacharidov (50%), tukov (30%), bielkovin (20%), obsah vlákniny najmenej 30g/deň, cholesterolu najviac 300mg/deň.
  2. Energetickú dávku treba prispôsobiť ku krytiu potrieb pri normálnej hmotnosti.
  3. Dennú stravu rozdeliť do 6 porcii a počas jednotlivých dní vyrovnaná.
  4. Príjem sacharidov je obmedzený, prednostne podávame polysacharidy.
  5. Obmedzujeme príjem alkoholu a kuchynskej soli.

Toto všetko rieši ,,Výživový program na mieru,, za vás.

Sacharidy

Uprednostniť komplexné s vysokým obsahom vlákniny, čo znižuje postprandiálne (po jedle) vzostup glykémie a súčastne klesá spotreba inzulínu i hladina cholesterolu v krvi.

Umelé sladidlá

Ideálny sorbit a xilit. Pozor môže ovplyvniť črevnú pasáž (hnačky).

Tuky

Obmedziť s dôvodu vyššieho rizika ischemickej choroby srdca, častého výskytu dyslipidémie (nerovnováha medzi HDL a LDL) a zvýšenie cholesterolu. Väčšina potravín označená ,,DIA,, alebo ,,pre diabetikov,, obsahujú zvýšené množstvo tukov a bielkovín a niekedy majú vyšší energetický obsah, ako bežné potraviny. Doporučujem konzultovať konkrétny produkt.

Alkohol

Obmedziť alebo sa vyhýbať z niekoľkých dôvodov

  • vysoká energetická hodnota 1g = 7 kcal = 29,26 KJ – riziko nadváhy
  • Obsah sacharidov: mnoho nápojov (pivo a sladké vína) obsahujú veľa sacharidov a môžu spôsobiť hyperglykémiu
  • Účinok na sérové tryacylglyceroly: zhoršenie existujúcej hypertriacylglycerolémie u dibetika
  • Alkohol inhybuje (brzdí) pečeňovú glugoneogenézu (tvorbu glukózy), preto môže hlavne pri inzilinoterapii vyvolať hypoglykémiu (zníženie hladiny glukózy v krvi)

Doporučujem jeden pohár suchého vína k hlavnému jedlu denne.

Telesná aktivita

Minimálne 20 – 30 min 3 – 4 krát týždenne zlepšuje citlivosť tkanív na inzulín.

Mierny tréning:

  • 10 – 15g sacharidov za hodinu

Intenzívny tréning: (beh, cyklistika, plávanie)

  • 20 – 30g sacharidov za hodinu
Liečba hypoglykémie

Ku zvýšeniu glykémie pri symptomatickej hypoglykémie postačí 10 – 15 g jednoduchých sacharidov (2-3 kocky cukru alebo 2dl sladkej minerálky alebo pomarančového džúsu). Ak po 15 min. hypoglykémia neustupuje, je potrebné postup zopakovať.

Ďalšie zásady
  • Jesť energeticky primerané množstvo potravín a dosiahnuť normálnu hmotnosť.
  • Dodržiavať odporúčané množstvo sacharidov na deň.
  • Nejesť cukor, potraviny a nápoje obsahujúce cukor. Sladiť umelými sladidlami.
  • Zaradiť dostatok potravín s obsahom vlákniny: zeleninu, celozrnnú múku a produkty     z nej.
  • Vhodné sú celozrnné a grahamové chleby a pečivo.
  • Konzumovať nízkotučné mlieko a mliečne výrobky.
  • Nezabúdať, že aj v párkoch, paštétach, mäkkých salámach sa nachádza múka.
  • Nekonzumovať mastnú stravu, obmedziť príjem tukov.
  • Konzumovať denne asi 400 až 500 g zeleniny a 200-300 g ovocia.
  • Vhodné potraviny: celozrné pečivo, nelúpaná ryža, zemiaky, zelenina, ovocie.
  • Potraviny, ktoré vyžadujú obmedzenie v odporučených množstvách: mäso, hydina, ryby, mlieko, mliečne výrobky, vajcia.
  • Nevhodné potraviny: údeniny, masť, slanina, vnútornosti, mozoček, koláče,     cukrárenské výrobky, biele pečivo, viacvaječné cestoviny z bielej múky a podobne.