Konzumujeme tri hlavné zložky potravín, ktoré poskytujú energiu – sacharidy, tuky a bielkoviny. Relatívny podiel týchto troch zložiek robí určité jedlo dostatočným alebo nedostatočným zdrojom energie pre organizmus.
Konzumujeme tri hlavné zložky potravín, ktoré poskytujú energiu – sacharidy, tuky a bielkoviny. Relatívny podiel týchto troch zložiek robí určité jedlo dostatočným alebo nedostatočným zdrojom energie pre organizmus.
V tele sa uchovávajú v troch základných formách. Najbezprostrednejším pohonným zdrojom v tele je cukor v krvi. Cukor sa síce dá na tvorbu energie využiť veľmi rýchlo, no je k dispozícii len v obmedzenom množstve. Hladina cukru v krvi sa preto musí neustále dopĺňať z väčšej zásoby pohonných látok. Túto zásobu poskytuje látka, ktorá sa nazýva glykogén a ktorá sa štruktúrou podobá škrobu. Glykogén sa ukladá vo svaloch a v pečeni a je pripravený premeniť sa na cukor, ktorý sa potom môže spáliť na energiu. Treťou energetickou zásobou v tele je tuk. V tele sa môže uložiť oveľa viac energie v podobe tuku ako v podobe glykogénu, ale pre organizmus je tento typ pohonnej látky oveľa ťažšie premeniť na energiu súcu na okamžité použitie.
Keby sme zásoby energie v tele prirovnali k peniazom, potom by cukor v krvi predstavoval čosi ako hotovosť vo vrecku alebo peňaženke – ľahko dostupnú, ale v relatívne obmedzenom množstve. Glykogén by bol ako bežný účet v banke, ktorý umožňuje dopĺňať peniaze vo vrecku alebo peňaženke, a napokon tuk by sa podobal depozitnému účtu, kde je síce balík peňazí, ale prístup k nim je obmedzený.
Sacharidy (starší termín: uhľohydráty) prijímame vo forme cukrov a škrobov. Základná jednotka je molekula monosacharidu, ktorej najbežnejšou formou je glukóza (cukor). Škrob sa skladá z dlhého reťazca jednotlivých molekúl monosacharidov.
Jednoduché sacharidy – Komplexné sacharidy
Telo má iba obmedzenú schopnosť vytvárať cukor v krvi z iných látok ako sacharidy. Konzumovanie jedál bohatých na ne je pre tvorbu energie podstatné. Jedlá obsahujúce veľa sacharidov sú chlieb, ryža, cestoviny, krekery, vločky, zemiaky, sušené i čerstvé ovocie, strukoviny, džem a med.
Základnou zložkou tukov je molekula triglyceridu. Molekuly triglyceridov sa pred absorbovaním do krvi štiepia trávením. Hoci jedlá s vysokým obsahom tuku môžu pomôcť doplniť zásoby pohonných látok v tele, neposkytujú bezprostredný zdroj energie, a ak sa konzumujú nadmerne, môžu mať na zdravie aj škodlivé účinky. Jedlá s vysokým obsahom tukov sú maslo, margarín, oleje, mäso, párky, paštéty a syry.
Bielkoviny (proteíny) sú veľké molekuly, ktorých štiepením sa tvoria jednoduchú zlúčeniny nazývané aminokyseliny. Aminokyseliny sú primárne dôležité pre štruktúrne zložky mnohých tkanív v organizme, ako sú svaly, hormóny a tráviace enzýmy. V extrémnych prípadoch, ako je hladovanie, keď sa z vyčerpaných tukových a sacharidových rezerv môže získať len málo energie, môže telo použiť aj aminokyseliny. Bežne však iba veľmi malé množstvo energie pochádza z bielkovín v strave. Jedlá bohaté na bielkoviny sú mäso, vnútornosti, ryby, mlieko, syr, jogurt, vajcia a strukoviny.